Potapljanje na potovanju: moj izbor 4 TOP potapljaških dogodivščin

Pred več kot desetletjem sem šla sama na svoje prvo potovanje v lastni režiji. Za prvo destinacijo sem si izbrala otok Bali in takrat sem si zadala, da se bom poskusila v potapljanju. Vedno me je zanimalo, kako izgleda svet pod vodno gladino, a me je bilo tega vedno malo strah. Dodatno me je navudšila še moja sopotnica, ki sem jo spoznala na trajektu z Balija na majhen otoček Nusa Lembongan. Tja se je namreč odpravila, da bi pod vodo opazovala ribe imenovane mola-mola, po naše morski mesec oziroma riba mesec.

Raziskovanje sveta pod gladino je zagotovo ena najlepših dogodivščin na potovanjih. | FOTO: osebni arhiv

Moj prvi poskus potapljanja na otoku Nusa Lembongan se je sicer končal s precej popite morske vode in bolečimi bobniči, a mi je dal zagon, da sem po vrnitvi domov, takoj naslednje poletje opravila najprej začetni potem pa še nadaljevalni potapljaški tečaj pri Padi-ju. Vse zato, da bom na potovanju lahko brezskrbno odkrivala tudi lepote podvodnega sveta. Aja, kasneje sem z ljubeznijo do potapljanja „okužila“ tudi Damijana. Odkivanje sveta pod vodo zagotovo doda dodatno dimenzijo potovanjem, opazujemo lahko lepote, ki so sicer očem skrite. Med potapljanjem se počutim, kot da sem v velik akvariju, da imam privilegij in lahko od blizu opazujem morske živali, ki bi jih sicer lahko gledala samo na TV ekranih.

Spodaj sem objavil moj izbor TOP potapljaških lokacij, ki spadajo med moje najljubše in bi jih z veseljem še kdaj obiskala.

Potapljanje z morskimi psi na Galapagosu. | FOTO: Tadeja Magdič

KORALNI GREBEN PLAYE DEL CARMEN, Mehika

Gre za precej klasično potapljško lokacijo v Mehiki, ki pa me je navdušila z neverjetno čisto vodo in osupljivo vidljivostjo. Ko smo skočili s čolna in se začeli pripravljati za globok potop do ladje, sem z gladine skozi potapljaška očala pogledala, kam se bomo potopili in voda je bila tako čista, da sem praktično videla vse do dna, kjer leži razbitina ladje, se pravi več kot 30 metrov globoko. Počutila sem se kot da lebdim nekje v veselju, vodni tok pa me nese do potopljene ladje Mama Viña. Kot zanimivost naj povem, da je v trupu ladje po potopu ostal zračni mehurček, tako da smo si po tem, ko smo priplavali v njeno notranjost sneli maske in smo se lahko pogovarjali, le vdihavati nismo smeli tega zraka. Še „vse najboljše“ smo zapeli eni od potapljaških vodičk. Zaliv ob priljubljenem počitniškem letovišču je tudi zanimiv in ima precej pestro podvodno življenje, saj boste na grebenu našli celo vrsto lepih in barvitih tropskih rib, pa morske želve. Novembra pa v zaliv pridejo tudi tako imenovani “bull sharki” oziroma morski biki.

Poziranje na premcu potopljene ladje Mama Viña v zalivu pri mestu Playa del Carmen. | FOTO: osebni arhiv

Razbitina ladje je bila ob našem prihodu obdana z jatami barakud, ki ti kar malo poženejo strah v kosti s svojim nenavadnimin nevarnim videzom. Poleg razbitine sem obiskala še različne koralne grebene, kjer je veliko morskega življa.

Playa del Carmen

Koordinate: 20.627105, -87.069166

Cena potopa:
Potop na razbitino ladje Mama Viña, v ceno sta všteta 2 potopa, eden se izvaja na koralnem grebenu imenovanem Barakuda: 120 $ (100 evrov)
Potop na greben, cena vključuje dva potopa: 120 $ (100 evrov)

JAMSKO POTAPLJANJE V CENOTI DOS OJOS NA POLOTOKU JUKATAN

Gre za poplavljene jame, ki so značilnost mehiškega polotoka Jukatan, saj takšnih podzemnih jam napolnjenih z vodo ne boste našli nikjer drugje na svetu. Jama Dos Ojos oziroma po naše “Dve očesi” spada med bolj lahke, tovrstno jamsko potapljanje pa je primerno tudi za potaljače začetnike, kar sem takrat sama tudi bila. Potop sicer ni globok, potopili smo se največ od 8 do 10 metrov metrov globoko.

Vhod v jamo cenote Dos Ojos na mehiškem polotoku Jukatan, kjer se boste potopili v podzemne jame. | FOTO: Tadeja Magdič

Cenote Dos Ojos spada med deset največjih oziroma najdaljših jamskih sistemov na svetu in leži približno 14 kilometrov od znamenitega zgodovinskega najdišča Tulum. Skupaj je dolžina vseh kanalov dolga okrog 82 kilometrov. „Dve očesi“ sestavljata med seboj povezan jamski sistem, za odkrivanje obeh boste naredili dva ločena potopa. Prvi potop poteka po tako imenovani liniji Barbie Line, njena skupna dolžina je nekaj več kot 515 metrov in poteka po rovih jame, ki so večinoma dobro razsvetljeni. Plavali boste mimo soja žarkov, ki s površine skozi površinske odprtine prodirajo v jamo in vodi dajejo prečudovito modro barvo v različnih odtenkih. Drugi del potopa poteka po tako imenovani Bat Cave Line oziroma jami netopirjev, njena skupna dolžina znaša 310 metrov, večji del potopa poteka v popolni temi, na koncu pridete na površje v netopirjevi jami, kjer živi veliko netopirjev. Pot po tem jamskem kanalu si utirate z močnimi podvodnimi svetilkami, vodi pa vas na dnu pritjena vrv.

Potapljanje v “prvem očesu” imenovanem Barbie Line, kjer v jamo s površja prodira svetloba. | FOTO: Tadeja Magdič

Med potopom lahko opazujete več tisočletij stare fosile, opazujete lahko tudi izjemno jamsko arhitekturo, kristalno čisto vodo, apnenčaste dvorane oblikovane s stalaktititi in stalagmiti, ki so zelo podobni tistim v Postonjski jami, le da so pod vodo. Posebnost tega potopa so zagotovo udrte vrtače, skozi katere v notranjost prodira svetloba, ki se pod vodo igra svojo igro z barvami.

Cenote Dos Ojos

Koordinate: 20.325876, -87.391375

Cena dveh potopov v „obe očesi“: 145 $ (120 evrov)
Zanimivosti o mehiških podzemnih jamah imenovanih cenote …

Jame so stare približno 145 milijon let, takrat so se začele oblikovati, gre za sistem kraških kanalov, ki jih je kasneje napolnila voda.

Skupna dolžina jamskega sistema Dos Ojos znaša 82 kilometrov.

Cenote so za ljudstvo Majev sveti kraj.

Jamski sistem Dos Ojos je zagotovo ena najbolj znanih jam na svetu.

Gre za izjemno občutljivo in khrko okolje, kjer najdete celo vrsto rib in rakcev.

Odsvetuje se potapljanje tistim, ki jih je strah zaprtih prostorov in teme.

Potopi so primerni tudi za začetnike, organizirajo pa jih večinoma vse potapljaške agencije. Potaplja se lahko skozi celo leto, saj so razmere jamske in stabilne skozi vse letne čase, temperatura zraka je ves čas med 25 in 30 stopinj Celzija, tempretaura vode pa okrog 24, 25 stopinj Celzija.

POTAPLJANJE Z MOGOČNIMI MANTAMI V „NEBESIH“

“Manta Heaven” oziroma prevedeno „Nebesa za mante“ se nahaja na Havajih, natančneje na Velike otoku blizu mesta Kona v zalivu Makako in je dom številnim velikim mantam, domačini lokacijo imenujejo tudi Garden Eel Cove. Prihod mogočnih mant tako zelo blizu obale je v 70-ih letih prejšnjega stoletja sicer po naključju odkril eden od lokalnih prebivalcev.

Priprave na nočni potop v zalivu Makako na točki imenovani “Manta Heaven” oziroma po naše “Nebesa za mante”. | FOTO: Tadeja Magdič

Pod vodo smo nato vsi potaljlači iz vseh ladij naredili neke vrste podvodni kres z lučmi, ki privabljajo plankton, ta pa privablja mante na večerjo. Več potapljačev je, boljše je. Ti morski velikani so tako navajeni človeške družbe, da se praktično popolnoma nič ne zmenijo za ljudi. Po nekaj minutah sedenja na morske dnu in čakanja, velike mante elegantno pridrvijo iz teme in se zaženejo proti lučem po svoj obrok. Z lahkotnimi gibi krožijo nad lučmi in se igrajo. Pridejo lahko izza hrbta, mene so nekajkrat z repom udarile po glavi. Glavno in najbolj pomembno pravilo je, da se mante lahko dotaknejo tebe, ti pa se njih ne smeš. Vsaka manta je dobila tudi svoje ime, saj jih vodiči prepoznajo po njihovih značilnih oznakah in barvi pa tudi po velikosti. Nočno potapljanje z mogočnimi mantami je zagotovo edinstveno doživetje, ki se ne more meriti z denarjem.

Nočni potop z mantami v „Manta Heaven“ v zalivu Makako

Koordinate: 19.715630, -156.053202

Cena vključuje dva potopa, poleg nočnega z mantami še potop na okoliški koralni greben ob sončnem zahodu: 170 $ (140 evrov)

Na zahodni obali otoka so sicer tri mesta, kjer lahko opazujete te nežne velikane, za tiste, ki nimate potapljaške licence, pa jih lahko opazujete tudi med snorklanjem. Poleg točke Manta Heaven, lahko mante opazujete še na Manta Point blizu obale Kohala in pri Manta Village v zalivu Keauhou.

V svojem potovalnem arhivu sem našla stare posnetke mojega nočnega potopa z veličastnimi mantami. Video sicer ni najboljše kakovosti, žal, saj je bil posnet s staro Go Projko, kljub temu, ob pogledu na posnetek še vedno dobim kurjo kožo.

Potapljali smo se na tako imenovanem “Manta Heaven” dive spotu, kar prevedeno pomeni “Nebesa za mante”, kar zagotovo tudi je. Spot se nahaja v zalivu Makako, blizu mesta Kona, na zahodnem delu otoka Big Island oziroma Velikega otoka na Havajih.

Izlet si boste morali organizirati preko katere od lokalnih agencij, saj je dostop do vseh točk mogoče le s čolnom. Na Travel Channelu so celo zapisali, da je potop z mantami na Velikem otoku ena od desetih stvari, ki bi jih morali doživeti v svojem življenju in ne bi se mogla bolj strinjati z njimi. Potop z mantami je zagotovo moj najljubši potop doslej!

POTAPLJANJE NA GALAPAŠKEM OTOČJU

Potapljanje na Galapagosu verjetno spada med top destinacije vsakega potapljača. Najlažje boste podvodni svet Galapagosu odkrivali na potapljaški safariju na ladji, vendar tovrstna potovanja stanejo tudi več tisoč evrov, zato sva se midva odločila za enodnevni izlet, in sicer za dva potopa s kopnega.

Potapljanje na Galapagosu, otok Mosquera

Koordinate: -0.400013, -90.278582

Cena vključuje dva potopa: 170 $ (140 evrov)

Damijan je tukaj tudi prvič poskusil v potapljanju in se je naravnost navdušil. Moja velika želja je bila, da bi pod vodo srečala velike kladvenice, morske pse, ki imajo kladivu podobne glave, vendar se mi, žal, želja ni uresničila. Med potopom na lokacijah North Seymour in Mosquera smo se od blizu srečali z belotipim morskim psom, ki se nam je iz radovednosti zelo približal, nato pa pobegnil, kladvenic pa nismo srečali. Morda je bilo krivo tudi to, dva sva izbrala agencijo, s katero nisva bila prav zelo zadovoljna. Imava pa vsaj še en razlog več, da se vrneva na potapljaški safari. In se zagotovo bova!